Culinair genieten met de kerstdagen is heerlijk. Waar de één zich nog meer uitslooft dan de ander, kan er gesteld worden dat iedereen z’n best doet om een heerlijk kerstdiner op tafel te zetten. Wist je dat bijna  70% van de Nederlanders zelf een kerstdiner klaarmaakt? Wil jij deze Kerst ook groots uitpakken? Lees dan onze blog met 5 tips voor een culinaire Kerst!

Tip 1: Klassiekers doen het altijd goed

De afgelopen jaren kozen veel Nederlanders vooral voor veilige gerechten en daar is natuurlijk niks mis mee. Een heerlijk stukje hazenpeper, runderrollade, hertenbiefstuk of kalkoen smaakt veel mensen erg goed! Gourmetten of steengrillen blijft ook een favoriet: niemand hoeft in de keuken te staan en iedereen kan zelf eten wat hij of zij lekker vindt. Stoofpotjes van wild blijven ook populair. Naast dat ze erg smaakvol zijn, zijn ze ook goed vooraf te bereiden. Wanneer gasten arriveren hoef je alleen het vuur nog maar even aan te zetten. Zo hoef jij niet heel de avond in de keuken te staan en kan jij gezellig tafelen met je vrienden en familie.

Tip 2: Vraag jouw vakman om advies

Heb je een lekker recept gevonden dat je deze Kerst wilt klaarmaken? Het is aan te raden om producten van goede kwaliteit te gebruiken. Een heerlijke hertenbiefstuk of een speciaal stukje eendenborst van kwaliteit smaakt natuurlijk nog beter. Vraag een goede poelier of slager om advies. Zij weten immers het meeste over de kwaliteit en smaak van hun producten.

Maak daarnaast van je gerecht een echte smaakbeleving. Kies bij jouw stoofpotje voor een bijpassende wijn en vergeet de heerlijke saus voor je rollade niet. Hiermee komen de smaken van je producten het beste tot hun recht. Voor een geschikte wijn kan je het beste je geplande menu meenemen naar een goede slijter of wijnhandelaar. Deze kan je het best adviseren over wat lekker smaakt bij jouw gerechten.

Tip 3: Proef niet alleen met je mond

Naast dat de smaak erg belangrijk is, proef je ook met je ogen. Wil jij jezelf en je gasten deze Kerst echt goed verwennen? Dat kan eenvoudig door jouw gerechten op een mooie manier te presenteren. Door je tafel in één stijl te dekken zorg je voor het eerste wow-momentje. Je kan dit moment verder doorvoeren door mooi servies en glaswerk te gebruiken. Zo zien onderborden er chique uit, al hebben deze vaak geen directe functie. Je kan er ook voor kiezen om gerechten op grote, warme borden te serveren om je gasten zo in waanzinnige restaurantsferen te brengen. Door je gerechten op een mooie manier op te dienen en te garneren, zien jouw zelfgemaakte gerechten er magazine-waardig uit.

Vergeet niet om de verschillende dranken in aparte glazen te schenken. Naast al die heerlijke wijnen worden karaffen met water vaak ook erg gewaardeerd. Ook is het leuk om je gasten te voorzien van een mooi menukaartje. Zo weten ze waar ze zich op kunnen verheugen én hebben ze een leuk aandenken aan jouw diner.

 

Tip 4: Zorg voor een gezellige kerstsfeer

Naast het heerlijke diner, is de sfeer die er in huis hangt ook belangrijk. Naast het heerlijke eten is je gezelschap eigenlijk het belangrijkste: een kerstdiner is geslaagd als het gezellig is geweest. Bijkletsen met familie en vrienden, het uitpakken van cadeautjes en samen genieten is dan ook het allerbelangrijkste. Kies tijdens het diner voor goede muziek of een sfeervolle kerstplaylist die niet te opvallend is, maar wel zorgt voor een warme en gezellige sfeer. Naast alle schitterende outfits waarin iedereen verschijnt, is verlichting ook een belangrijk. Ga voor sfeervol kaarslicht, kerstlichtjes en laat het licht zich focussen op tafel. Wil je jouw kerstdiner nog specialer maken? Verras je gasten met een welkomstdrankje en een heerlijke amuse. Sluit vervolgens je diner sprankelend af met een dessert met vuurwerksterretjes. Zo creëer je een extra wow-moment.

Tip 5: Forceer niet te veel

Ben jij geen keukenprins(es)? Maak het jezelf dan ook niet te moeilijk door met lastige recepten aan de gang te gaan. Vaak weten familie en vrienden wel dat jij geen ster in de keuken bent. Wil je ze toch echt verrassen, dan is het raadzaam om de gerechten die je wilt voorschotelen alvast een keer vooraf te bereiden. Vooral voor grotere groepen is de voorbereiding erg belangrijk. Het maken van een draaiboek of planning is hierbij aan te raden. Ga voor gerechten die je vooraf kunt maken. Dit zorgt voor minder stress én op deze manier kan jij ook lekker tafelen. Let daarbij ook op de bereiding van de gerechten: waarschijnlijk past niet alles in de oven of op het gasfornuis en moet je keuzes maken.

Wil je jezelf ultiem voorbereiden op het kerstdiner en een wild gerecht klaarmaken? Kies dan voor een wild kookworkshop om zo de fijne kneepjes van een échte professional te leren. Zo kan je onder begeleiding van een goede chef een heerlijk gerecht leren bereiden én heb je een goed verhaal voor tijdens jouw culinaire kerstdiner.

Succes met de voorbereidingen van jouw culinaire Kerst!