Wanneer de temperatuur boven de 15 graden uitstijgt, worden de barbecues al snel uit de schuur gehaald. Barbecueën is een ontzettend populaire activiteit in Nederland. De gezellige sfeer en het heerlijke eten, wat wil je nog meer! En met name de barbecue op authentische wijze wordt steeds populairder.

Maar hoe zorg je ervoor dat je barbecue een groot succes wordt? In deze blog geven we je graag een aantal tips…

De Heeren van Driebergen - Barbecue tips

 

Tip 1: Geduld is de basis

Het belangrijkste, en vaak ook het moeilijkste, aan barbecueën is het hebben van geduld. Dit begint al bij het opwarmen van de barbecue. Het is voor je gerechten namelijk van belang dat de barbecue de juiste temperatuur heeft. Het duurt gemiddeld minimaal 30 minuten voordat de barbecue op temperatuur is. Zet daarom een wekker en wacht rustig tot de barbecue de juiste tempratuur heeft. Wachten is niet erg, gebruik de tijd om bijgerechten klaar te maken of om gezellig met je gasten te praten.

Tip 2: Maak gebruik van een spatel of tang

Hoewel het gemakkelijk lijkt om met een lange vork het vlees op de barbecue om te draaien, is het beter om dit met een speciale spatel of tang te doen. Hierdoor blijft het sap goed in het vlees, waardoor het vlees mals blijft. Je hebt met een tang ook nog eens betere grip op het vlees.

Tip 3: Bewaar je bijgerechten tot het serveren

Hoor jij regelmatig nadat je het tweede stuk vlees van de barbecue haalt dat je gasten vol zitten? Serveer je bijgerechten dan wat later. De lekkere geuren van de barbecue zorgen ervoor dat iedereen lekkere trek krijgt, waardoor de stokbroodjes en smeersels er al snel doorheen gaan. Zonde van alle tijd die jij in het klaar maken van vlees hebt gestopt. Probeer daarom eens om vooraf minder op tafel te zetten en dit pas te serveren met het vlees.

Tip 4: Vermijd de zon

De hitte van de zon en rauw vlees is geen goede combinatie. Hoewel het vlees niet direct vanuit de ijskast op de barbecue kan, is het wel van belang om het vlees niet in de felle zon te leggen. Haal het vlees daarom van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Leg het daarna direct op de barbecue.

Tip 5: Denk ook aan groenten

Hoewel een barbecue de uitgelezen kans is om van heerlijk vlees te genieten, mogen we het bereiden van groenten op de barbecue natuurlijk niet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan maiskolven, aubergine en courgette. Ook een simpele groentespies is erg lekker. Zorg dan wel dat je alle stukken even groot snijdt. Zo voorkom je dat bepaalde stukken aanbranden terwijl de andere stukken nog niet gaar zijn. Wil jij die ene vegetariër verassen met een lekker gerecht van de barbecue, google dan eens op vegetarische recepten voor de barbecue. Je zult verstelt staan van de mogelijkheden!

Tip 6: Barbecue op verschillende vuurzones

Het is slim om te kiezen voor een barbecue met verschillende vuurzones. Wanneer je een heet gedeelte en een minder gedeelte hebt voorkom je dat bepaalde soorten vlees of groenten aanbranden. Daarnaast kun je hierdoor eenvoudig voorgegaard vlees opwarmen.

De echte Pro’s kunnen zich natuurlijk ook gaan wagen aan SlowCooking. Hierbij houd je je bereidingstemperaturen meestal rond de 80 °C. Je kunt dit pijlen door een kerntemperatuurmeter en dragen bij aan een rijke smaakontwikkeling! Oefening baart kunst maar je gasten zullen het waarderen.

Tip 7: Marinade

Wil je het eten marineren voordat je het op de barbecue legt? Zorg ervoor dat je dit op tijd doet zodat de smaak er goed in trekt.

Gemiddelde tijden voor het marineren zijn:
Kip: 3 uur
Varkensvlees: 3 uur
Rundvlees: 4/5 uur
Lamsvlees: 4/5 uur
Vis: 1 uur
Groenten: 1 uur

Om te zorgen dat de rooksmaak van de barbecue de smaak van de marinade niet gaat overheersen, is het aan te raden om het eten af en toe te bestrijken met wat extra marinade.
Hoe langer het vlees heeft kunnen marineren, des te beter wordt de smaak!

Tip 8: Schoonmaken

Een minder leuk klusje is het schoonmaken van de barbecue. Hoewel je dit het liefst uitstelt tot de volgende dag, gaat je barbecue langer mee wanneer je dit eerder doet. Het hoeft echter niet zo’n vervelende klus te zijn als je denkt. Er zijn tegenwoordig speciale borstels verkrijgbaar waarmee je een barbecue goed kunt schoonmaken wanneer deze nog warm is.

Tip 9: Barbecue feestje?

Geef je een barbecue feestje? Overweeg dan eens om het barbecueën uit te besteden. Zo ben je verzekerd van een lekkere maaltijd en kun je zelf meer tijd doorbrengen met je gasten. De Heeren van Driebergen verzorgt graag een uitstekende barbecue voor je. Wij zijn met name gespecialiseerd in “Authentic USA BBQ style”. Low and slow. Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Barbecue tips De Heeren