Sta je vaak uren in de keuken om de lekkerste gerechten te bereiden, experimenteer je graag met eten en staat jouw kast vol met kookboeken? Dan is een kookclub vast iets voor jou! Een uitgelezen kans om je passie voor koken te delen met anderen en nieuwe inspiratie op te doen. Maar hoe gaat het oprichten van een kookclub in zijn werk? In deze blog geven we een aantal tips.

Het oprichten van een kookclub

Voordat je een kookclub start is het van belang om na te denken over de samenstelling. Wanneer je ervoor kiest het  kleinschalig te houden en steeds bij iemand thuis koken, is het belangrijk dat de keuken groot genoeg is en de benodigde spullen aanwezig zijn. Wil je een grotere kookclub oprichten? Dan zal je moeten informeren naar welke locaties er beschikbaar zijn.

Denk ook aan het budget dat je per persoon wil uitgeven per avond. Op deze manier kun je gemakkelijker bepalen welke gerechten je wel of niet maakt. Bedenk daarnaast vooraf of je een bepaalde stijl of een bepaald thema wilt hanteren voor je kookclub. Wanneer je een goed plan hebt en een goed beeld hebt van je toekomstige kookclub kun je starten met het zoeken van deelnemers!

Beantwoord in elk geval de volgende vragen voordat je de kookclub opricht:

  • Met hoeveel personen wil je koken?
  • Waar gaat het koken plaatsvinden?
  • Wanneer wil je koken en hoe vaak per maand?
  • Wil je een vast kookthema hanteren?
  • Welke kosten neemt een kookclub met zich mee?
  • Welk keukengerei mag niet ontbreken tijdens het koken?
  • Welke apparatuur is nodig voor het koken?

Op zoek naar deelnemers

Heb je niet voldoende deelnemers in je directe omgeving? Maak gebruik van social media! Je kunt een berichtje op je eigen Facebook zetten of een oproep plaatsen in een al bestaande groep voor kookliefhebbers. Maak je gebruik van Instagram? Zoek dan eens op een bepaalde hashtags. Wellicht vind je mensen die al eens een kookworkshop hebben gedaan door te zoeken op #kookcursus of #kookworkshop en stuur ze een uitnodiging. Ben je zelf niet actief op social media? Vraag iemand in je omgeving dit voor je te doen of hang een briefje op in de lokale supermarkt.

Zorg voor een duidelijke taakverdeling

Koken met een kookclub kan een uitdaging zijn omdat je met meerdere mensen in één keuken aan de slag gaat. Maak daarom samen met de leden van de kookclub van tevoren een duidelijke taakverdeling voor de avond. Zet daar bijvoorbeeld in wie de gangen bepaalt, wie welke gang kookt, wie de boodschappen doet en wie er afwast. Zo weet iedereen goed wat zijn of haar taak is die avond. Deze taken kunnen uiteraard gerouleerd worden.

Kookclub op locatie

Op zoek naar een mooie locatie om te koken met je kookclub? Dan ben je van harte welkom bij De Heeren van Driebergen. Onze locatie beschikt over ruim opgezette kookeilanden, moderne apparatuur, een bar en een sfeervol restaurant. Onze chefs leren je graag nieuwe kooktechnieken en helpen graag bij het maken van het perfecte menu. Bij regelmatig bezoek krijg je een extra scherp tarief.

Impressie - De Heeren van Driebergen - Catering - Workshops - Vergaderen - 012