Dineren met vrienden is gezellig en onstpannend. Maar soms is het voorbereiden van een etentje allesbehalve ontspannend. Bij het organiseren van een mooi diner komt namelijk van alles kijken. Naast het daadwerkelijke koken is het samenstellen van een geschikt menu, het doen van boodschappen en het bepalen van de juiste wijn een tijdrovende klus. In deze blog geven we je verschillende tips waarmee je een etentje tot in de puntjes kunt voorbereiden, zodat je ook hiervan volop kunt genieten.

Tip 1: Maak een duidelijk overzicht

De eerste stap is inzichtelijk krijgen voor hoeveel mensen je gaat koken, dit heeft namelijk veel invloed op het soort gerechten dat je kunt maken. Voor 20 mensen kun je beter geen voorrecht maken waarbij je eieren stuk voor stuk moet pocheren. Je weet namelijk dat dit een tijdrovende klus gaat worden, koken voor 8 mensen maakt zo’n voorgerecht al weer een stuk realistischer.

Tip 2: Verplaats je in de ander

Ben jij zelf een ‘alles-eter’? Dan is een veelgemaakte fout te vergeten dat niet iedereen alles wil of kan eten. Vraag daarom aan je gasten of er bepaalde allergieën of dieetwensen zijn. Dan kun je ook voor ‘die-ene-vegetariër’ een verrassend voorgerecht op tafel zetten.

Tip 3: Alles in huis?

Vergeet niet dat je, naast boodschappen, misschien ook andere dingen in huis moet halen. Heb je voldoende wijnglazen, servetten en kleine lepeltjes voor het toetje? Toch jammer wanneer er net één iemand is die moet proosten met een theeglas.

Tip 4: Generale repetitie

Een nieuw recept uitproberen? ? Maak het gerecht dan alvast een keer klaar voor je gezin of vrienden. Zo weet je hoe tijdrovend het maken van een recept is, maar belangrijker nog; je kunt bepalen wat het recept nog mist. Vaak realiseer je je pas na de eerste keer koken dat je net wat meer koriander of kokosmelk had kunnen gebruiken.

Tip 5: Schakel hulp in

Schroom niet om hulp in te schakelen tijdens de voorbereiding van je etentje. Er zijn vast genoeg mensen die willen helpen met het voorbereiden van het eten en het dekken van de tafel. Een ander idee is om de gasten te vragen een toetje mee te nemen. Dit scheelt tijd en zo kun je je beter focussen op het bereiden van de andere gangen. Daarnaast vinden gasten het vaak zelf ook leuk om iets mee te nemen.

Tip 5: Laat je adviseren bij de slijterij

Een goede wijn kan ontzettend veel doen voor je gerecht. Ben je geen wijnkenner? Laat je dan uitgebreid adviseren in de slijterij over wijnen die passen bij je gerechten. Zo heb je niet alleen de juiste wijn tijdens het diner, maar heb je ook een leuk verhaal te vertellen bij het schenken van de wijnen.

etentje voorbereiden 2 Heeren van Driebergen

Tip 6: Volg een kookworkshop

Geef je vaker etentjes en vind je het lastig om steeds weer nieuwe gerechten op tafel te zetten die je goed kunt bereiden? Volg dan eens een kookworkshop! Dan heb je dubbel plezier. Je leert nieuwe kooktechnieken en recepten die je  vervolgens aan je gasten kunt voorschotelen.